Οι επτά φορο-εντολές του ΔΝΤ

Οικονομία

Οι παρεμβάσεις που ζητούνται από το Ταμείο για το αφορολόγητο όριο, τον ΦΠΑ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τους ελέγχους. Η κόντρα με την κυβέρνηση για τον «δημοσιονομικό χώρο» και τις παροχές. Οι λάθος προβλέψεις και η αλλαγή «μίγματος».

Επτά εντολές, που μεταξύ άλλων αφορούν το αφορολόγητο, τους έμμεσους φόρους και τον ΦΠΑ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τους φορο-ελέγχους, δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Το αίτημα για παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο αποτελεί πιθανότατα μια πρόγευση των μεταμνημονιακών ελέγχων που θα διενεργούν οι τεχνοκράτες του Ταμείου, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις ενώ αφαιρεί ουσιαστικά από την κυβέρνηση «πολιτικά όπλα» που σχεδίαζε να ενεργοποιήσει το φθινόπωρο, για να περάσει στη μεταμνημονιακή της αντεπίθεση, έχοντας πάντα το βλέμμα της στραμμένο στις κάλπες καθώς δεν βλέπει να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Πρόκειται ουσιαστικά για το πακέτο ελαφρύνσεων 750 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με σειρά στοχευμένων φορολογικών παρεμβάσεων, κυρίως προς τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα που έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το υπερπλεόνασμα που προβλέπει η κυβέρνηση αναμένεται να περιοριστεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2019. Το ΔΝΤ εκτιμά ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει -ούτε πρόκειται να υπάρξει μέχρι το 2023- «υπερπλεόνασμα» και άρα δημοσιονομικός χώρος για διανομή παροχών και μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Η εκτίμηση αυτή, που έρχεται μετά από ένα σερί λανθασμένων προβλέψεων του Ταμείου τα προηγούμενα χρόνια σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα, προκάλεσε και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Στην επιστολή του, η οποία συνοδεύει την Έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος μεταφέρει την ενόχληση των ελληνικών αρχών, επειδή «δεν προβλέπεται καθόλου πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από το 2019 ως το 2022» («no additional space is projected from 2019 to 2022»).

Οι φορο-εντολές
Στο φορολογικό πεδίο, οι εντολές του ΔΝΤ προβλέπουν:

Μείωση αφορολόγητου: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα «κουρευτεί» κατά 3.000 ευρώ. Η μείωση αυτή θα φέρει έξτρα φόρους έως και 650 ευρώ στους φορολογούμενους, αγγίζοντας ακόμη και όσους αμείβονται με 500 ευρώ τον μήνα. Ακόμη και με την ενεργοποίηση των αντίμετρων, της μείωσης δηλαδή του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που εφαρμόζεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στο 20% και τη νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι επιβαρύνσεις για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ αγγίζουν ακόμα και τα 500 ευρώ.

Νέο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που να περιλαμβάνει και μείωση φορολογικών συντελεστών, εάν προκύψει χώρος, προτείνοντας μείωση του ΦΠΑ με τη δημιουργία ενιαίου συντελεστή και πλήρη κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων.

Αυστηρότερα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας λογισμικού, με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση σε βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο τελικός στόχος είναι η όλη διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα.

Αναβάθμιση των κυριότερων συστημάτων πληροφορικής.

Μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο οφειλών που κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 101,35 δισ. ευρώ, τα 15,9 δισ. ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα, με αποτέλεσμα τα πραγματικά χρέη προς την Εφορία να διαμορφώνονται στα 85,45 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης των κινδύνων συμμόρφωσης των φορολογούμενων.

Εκσυγχρονισμός των πρακτικών φορολογικού ελέγχου.

ΠΗΓΗ http://www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *